Wat is Handbiken ….

Wat is Handbiken ….

Handbiken, in het Engels ook wel handcycling genoemd, is een sport die onder andere wordt beoefend door personen met een motorische beperking. Hierbij beweegt men zich voort in een handbike, een speciaal soort fiets waarvan de ‘pedalen’ (meestal) gelijkmatig worden voorbewogen door de armen of in ieder geval de bovenste extremiteiten. Dit in tegenstelling tot een ligfiets, die wordt voortbewogen door de benen (de onderste extremiteiten) Bron: Wikipedia

 

In 1992 werd de sport ontwikkeld in Nederland, mede door toedoen van drs. Kees van Breukelen, die met zijn bedrijf Double Performance de ontwikkeling zou stimuleren op wereldniveau. In 2000 werd het European Handbike Circuit ingevoerd in Europa.

Handbiken is sinds 2004 voor het eerst formeel als sporttak toegelaten bij de Paralympische Zomerspelen 2004 van Athene. Vanaf de Paralympische Zomerspelen 2008 in Peking zijn ook dames in deze sport toegelaten. Wereldwijd wordt de sport beoefend door mannen en vrouwen, maar steeds meer trekt de sport ook valide sporters aan. In Europa kan men ook als valide deelnemen aan het EHC.

In 2005 is wereldwijd het handbiken ondergebracht bij de Internationale Wielerunie (UCI), als gevolg van organisatorische integratie tussen valide sporten en gehandicaptensporten. Handbiken is de snelstgroeiende sport van alle gehandicaptensporten. Op wereldniveau zijn er zo’n 300 topsporters actief, die zowel semi- als professioneel deze sport beoefenen. Het aantal sporters dat deze sport recreatief beoefent is niet bekend, maar wordt geschat op 40.000. Handbiken wint nog steeds aan populariteit en vooral in België is de groei redelijk groot ten opzichte van een paar jaar eerder.

 

Het handbiken is volgens het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) onder te verdelen in drie divisies: A, B en C.

Divisie A

Aan deze divisie wordt deelgenomen door personen met een “hoge dwarslaesie“, oftewel tetraplegie. Soms kunnen sporters ook worden gekeurd in de A-divisie terwijl zij een dwarslaesie op thorocaal niveau (wervel 3) hebben, omdat elke dwarslaesie anders verloopt in lijn en ook hierdoor beperkingen in de armen kunnen ontstaan. Kenmerkend voor deze divisie is, dat er beperkingen optreden in de bovenste extremiteiten. Men fietst in een liggende houding met het bovenlichaam achterover (45°) met de benen vooruit.

Divisie B

Aan deze divisie wordt deelgenomen door personen met een dwarslaesie op thorocaal niveau (T1 tot en met T10) of een gelijkaardige aandoening, ook wel paraplegie genoemd. Kenmerkend voor deze divisie is dat er geen functie is van de retroflexie vanuit het heupgewricht. Men fietst in een liggende houding met het bovenlichaam achterover (maximaal 45°) met de benen vooruit.

Divisie C

Aan deze divisie wordt deelgenomen door personen met een dwarslaesie onder thorocaal 10 en lager. Kenmerkend is dat zij voldoende retroflexie bezitten vanuit het heupgewricht, waardoor de buik- en rugspieren optimaal functioneren. In deze divisie nemen ook dubbel-geamputeerden deel van de onderste extremiteiten, die niet meer met een prothese op een reguliere tweewieler kunnen fietsen. Een eenzijdig geamputeerde sporter wordt alleen ingekeurd als voldoende medisch onderschreven wordt dat het ‘gezonde been’ zodanige gebreken vertoont dat fietsen op een tweewieler niet meer mogelijk is. Men fietst in een kniezithouding, waardoor het bovenlichaam licht voorover helt en daarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de retroflexie vanuit het heupgewricht.

 


Delen:....